Tett på: Konsertserien FRAM
Foto: Emma Sukalic
Under Mestermøter kan du gode muligheter for å oppdage musikk av kvinnelige komponister. Klokken 15.30 hver utstillingsdag kan du bli kjent med musikken til Fanny Mendelssohn, Sofia Gubaidulina, Hildur Gudnadottir, Jessie Montgomery, Caroline Shaw, Amy Beach og mange flere med dagens musiker. Konsertene er kuratert av FRAM konsertserie i samarbeid med musikerne selv og fiolinist og medlem av FRAM, Anna Rødevand forteller litt mer om bakgrunnen for prosjektet.
FRAM startet egentlig ved at vi var fire stykker som begynte å spille klaverkvartett da vi begynte på musikkstudiene, og endte opp med å spille sammen gjennom hele studieløpet fra bachelor til mastereksamen. Men som klaverkvartett merker man mye raskere på repertoaromfanget enn en strykekvartett, etterhvert hadde vi spilt oss gjennom det meste av den kjente musikken. Det bevisstgjorde oss på repertoarvalg, både mulighetene og begrensningene. Vi kjente blant annet på at vi hadde spilt veldig lite av kvinnelige komponister, og spurte oss selv hva grunnen var til det, forteller Anna.
Klaverkvartetten, bestående av Anna Rødevand, Nanna Ikutomi Sørli, Sophia Cabo og Edel Bolstad tok utfordringen, og fikk støtte til å arrangere en konsert der de hadde fokus på å fremheve verk av kvinnelige komponister. Responsen var umiddelbar.
Den første konserten vi hadde føltes egentlig som en braksuksess mer stor interesse, og det kom blant annet masse unge publikummere. Det ble på en måte en happening der mange fikk oppdage ny musikk sammen med oss. Det inspirerte oss til å fortsette, og vi har nå hatt flere konserter i løpet av det siste året, sier Anna entusiastisk. Med konsertserien har de også klart det som ofte kan være en utfordring, nemlig å nå et yngre publikum.
Jeg tror det kan ha med å gjøre at vi spiller musikk som en kanskje ikke finner på en annen scene, og vi gjør det i en setting som er ganske lavterskel. Vi er også opptatt av å ikke låse oss til en sjanger, det kan gjerne være blanding av både klassisk, jazz og folkemusikk på samme konsert. Vi har fokus på å ta musikkopplevelsen på alvor uten å sette i bås, og vi merker at det er det vekker nysgjerrighet.
Under arbeidet med å samle inn repertoar har kvartetten blitt bevisste på et kunnskapshull i vår felles musikalske musikkhistorie og bevissthet.
Over de siste året har vi bygget oss opp en database, en repertoarbank. Vi har brukt mye tid på å lete og spore opp verk, både gjennom anbefalinger og musikk vi kommer over. Det er også viktig at vi tar oss tid til å gå gjennom musikken, og gå god for den. Det hadde vært gøy om arbeidet vårt en gang i fremtiden egentlig hadde blitt overflødig, at det vi gjør har en effekt på programmering hos andre, sier Anna. Denne systematiske kartleggingen har nemlig kommet godt med når de nå skal være med og programmere en hel konsertserie under utstillingen på Nasjonalmuseet.
På utstillingen Mestermøter har vi fått ansvaret for å kuratere en konsertserie med en daglig konsert der det utelukkende spilles musikk av kvinnelige komponister. Hver dag er det en ny musiker, og vi har da jobbet sammen med musikerne for å hjelpe de med å finne gode verk som passer konserten. Det har vært en ny opplevelse for oss å programmere for så mange på denne måten, men vi merker også at vi har mye å bidra med, forteller Anna, som kan avsløre at de har fått veldig god respons på innspillene.
Det er mange som får et kick av musikken vi introduserer de for, og som ønsker å ta det med videre til andre konserter eller festivaler. Og det er utrolig bra at det nå er mange musikere som nå har nytt repertoar av kvinnelige komponister, som de kan bruke og spre videre til resten av musikklivet, forteller Anna entusiastisk.
Selv om bevisstheten om dette repertoaret har økt merkbart den siste tiden, ser kvartetten i FRAM at det fremdeles er kunnskapshull å fylle, både hos ferske og etablerte musikere. Det mangler ikke på planer og ambisjoner, men en av tingene som hadde vært spesielt gøy hadde vært å kunne fortsette i denne rollen.
Det hadde vært spennende fremover om vi hadde kunne fått støtte til å kunne samle inn enda mer repertoar, og på den måten fungere i enda større grad som repertoarveiledere eller en repertoarbank. Vi oppdager ny musikk hele tiden, og vi har ikke nok tid til å få programmert alt det vi ønsker. Så vi er også rett og slett nødt til å ha flere konserter for å få dekket opp alt!
Her får du en smakebit av programmet for 15.30 konsertene: